Agitator Single Malt Whisky Rök

 

  • Agitator Whiskymakare

  • Alkoholi: 43%

  • Myyntierä: 6 pl

  • Luomu: Ei

 

Kuvaus

Tämä savuinen Whisky on saanu kypsyä sekä Islay- tynnyreissä, että kastanjapuutynnyreissä. Tuloksena aromeja kuivatuista hedelmistä, sekoittuneena suolan sävyttämään sitrukseen ja mausteisuuteen. Niin tuoksussa kuin maussa on selvä olkinen ja yrttinen savuisuus.

 

Tuottajasta

Mitäpä jos parasta viskiä ei olekaan vielä valmistettu? Voisiko olla niin, että perinteinen tapa tehdä asioita ei olekaan se paras tapa? Voisiko olla mahdollista, että uudistamalla traditiota, vuosisatojen muovamaa tapaa tehdä asioita, saadaan parempi lopputulos?

Näiden kysymysten innoittamana Ruotsalainen Agitator-tislaamo päätti aloittaa tutkimusmatkansa viskin valmistuksen uudistamiseen ja 2021 vuonna tislaamon ensimmäiset viskit löytyivät kauppojen hyllyiltä. Olla erilainen vai erilaisuuden tavoittelemisen vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista mutta Agitatorin päätislaajalla Oskar Brunolla on vankka näkemys siitä, että useita viskin valmistuksen vaiheita tehdään vain sen takia, koska näin on aina toimittu. Agitatorilla viskin valmistus alkaa mallassekoituksista, erilaisista hiiva yhdistelmistä, joilla saadaan erilaisia makuja ja tuoksuja tislattavaan vierteeseen. Mallaspohjan ja hiivakantojen valinta riippuu siitä millaista viskiä ollaan valmistamassa ja minkä tyyppisiin tynnyreihin tisle on ajateltu laittaa kypsymään. Tislausmenetelmän osalta Agitator on valinnut radikaalisti erilaisen lähestymistavan. He ovat maailman ensimmäinen (ja ainoa) viskitislaamo, joka tislaa viskinsä ns. vakuumistislausmenetelmällä, jota voidaa kuvata pannutislaukseski vuoristo-olosuhteissa. Ensimmäinen kerta suoritetaan noin “2500m korkeudessa” ja toisella kerralla lähestytään “8500m korkeutta” 0,3 barin ja 0,8 barin paineet konvertoituna nousumetreihin, jotta voi paremmin ymmärtää niiden käytännön merkityksen.

Miksi tislata vakuumissa? Vastaus on yksinkertainen. Näin toimimalla säästetään energiaa tislausprosesissa. Agitatorin tislaamo on yksi maailman energiatehokkaimmista laitoksista. Toisaalta Oskar uskoo, että pannuista ulos tuleva tisle on yksinkertaisesti parempaa, koska siinä on enemmän hedelmäisiä aromeja ja palaneiden aromien sijaan.

Tynnyriohjelma ja siihen liittyvät hienoudet ovatkin jo sitten aivan oman kirjoituksen arvoisia. Lyhyesti sanottuna kokeiluja on runsaasti ja tammi ei ole ainoa puulaji, johon Agitator uskoon tutkimusmatkallaan maailman parhaan viskin valmistamiseksi.

Edellinen
Edellinen

Bolla Prosecco Extra Dry

Seuraava
Seuraava

Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino